Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: AJAX Kurs od podstaw - jQuery
Forum MagazynyInternetowe.pl > MagazynyInternetowe.pl > Komentarze do artykułów
Pomocnik
Biblioteka jQuery pozwala na operowanie drzewem DOM dokumentu przy użyciu zestawu selektorów. Elementy HTML wskazane odpowiednimi selektorami wzbogacamy o obsługę zdarzeń, wykorzystując do tego zestaw metod. Dzięki temu osiągamy pełną separację kodu HTML od JavaScriptu, a implementacja takich rozwiązań jak ajaksowe menu bez przeładowania lub ajaksowa wyszukiwarka bez przeładowania zajmuje zaledwie kilka linijek kodu.

Pełna treść pod adresem:
http://www.internetmaker.pl/artykul...w_-_jquery.html
jj
Nie wiedziałem jak się skontaktować, dlatego piszę tutaj... Panie Włodzimierzu, informuję że od kilku tygodni na gajdaw.pl nie działają css-y i obrazki... URL-e z kodu strony zwracają Access Forbidden + 404.

Serdecznie pozdrawiam i dziękuję za pańskie świetne artykuły.
gajdaw
CYTAT(jj @ 27.08.2008) *
Nie wiedziałem jak się skontaktować, dlatego piszę tutaj... Panie Włodzimierzu, informuję że od kilku tygodni na gajdaw.pl nie działają css-y i obrazki... URL-e z kodu strony zwracają Access Forbidden + 404.

Serdecznie pozdrawiam i dziękuję za pańskie świetne artykuły.

Serdeczne dzięki za info.
W związku z ogromnym transferem jaki generowała witryna gajdaw.pl podjąłem różne działania zapobiegawcze.

W celu ochrony pasma m.in. blokuję żądania z niewypełnionym polem referer.
(Kilku wesołych allegrowiczów wstawiało sobie różne moje obrazki do aukcji :-))

Chętnie porozmawiam o szczegółach problemów.
Może coś wspólnie wymyślimy?

Proszę o list na gajdaw@kul.lublin.pl

pzdr,
gajdaw
butterflydaniel
Swietny tutorialik, po przeczytaniu od razu zabralem sie za pisanie kodu, lecz natknelem sie na dosc ciekawy problem i nie mam pojecia dlaczego to tak dziala, a wlasciwie nie dziala

mamy plik d.html

<html>
<head>
<title>Przykład 1-1</title>
<script type="text/javascript" src="./JQ.js"></script>
<script type="text/javascript">
$(document).ready(function(){
$('#111 .b').click(function(){
$('#111').load('z.html');
});
$('#222 .c').click(function(){
alert('cos tam');
});
});
</script>
</head>
<body>
<p id="111">
<a class="b">klasa b</a>
</p>
<p id="222">
<a class="c">klasa c</a>
</p>
</body>
</html>

oraz plik z.html

<p id="222"><a class="c">klasa c</a></p>

Dlaczego po wczytaniu z.html do <p id="1111"> , wpisany tag nie jest obslugiwany przez jQuery?

W pliku glownym jest identyczny tag jak z pliku z.html i jest on caly czas obslugiwany przez jQuery.
friv
Mała sugestia dotycząca tego menu ajaxowego:
zamiast przygotowywać 4 pliki:
1. abba.html
2. fragment-abba.html
3. ac_dc.html
4. fragment-ac_dc.html
a podczas ładowania treści dołączać do adresu słowo fragment:
3. $('#content').load(
4. 'fragment-' + $(this).attr('href')
5. );
wystarczy mieć 2 strony(abba.html, ac_dc.html), w których żądana treść będzie w odpowiednim znaczniku (np. div z jakimś id, np. "tresc").
Wtedy w funkcji load można podać jaki znacznik ma być odczytany(nie trzeba ładować całej strony, można fragmenty):
3. $('#content').load(
4. $(this).attr('href')+" div#tresc"
5. );
ms
a gdzie tu AJAX?
Mex
@butterflydaniel
Klasy zaczynaj od liter a nice cyfer
Darek
Bardzo dziękuję za ten kurs, to już mój 4 kurs z jQuery i pierwszy tłumaczący krok po kroku o co biega, na łatwych przykłądach. Gratuluje
Darek82
CYTAT(butterflydaniel @ 23.01.2009) *
Dlaczego po wczytaniu z.html do <p id="1111"> , wpisany tag nie jest obslugiwany przez jQuery?

W pliku glownym jest identyczny tag jak z pliku z.html i jest on caly czas obslugiwany przez jQuery.

Bo po wczytaniu przez load musisz jeszcze raz powiedzieć jquery jak obsługiwać nowy kod. Z zasady jquery jest wykonywane na początku i odnosi się tylko do kodu, który ładowany jest na początku. Jeżeli więc załadujesz jakiś kod już po wyświetleniu strony, musisz powiedzieć jQuery żeby ten nowy kod obsłużył. Istnieje też przydatna funkcja live, która działa zawsze nawt dla nowo załadowanego kodu.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.