|
Grupa MagazynyInternetowe
![]() ![]() |
|
27.08.2008
|
|
|
Guru Grupa: Redaktor Postów: 1 656 Dołączył: 1.01.2008 Nr użytkownika: 4 |
Biblioteka jQuery pozwala na operowanie drzewem DOM dokumentu przy użyciu zestawu selektorów. Elementy HTML wskazane odpowiednimi selektorami wzbogacamy o obsługę zdarzeń, wykorzystując do tego zestaw metod. Dzięki temu osiągamy pełną separację kodu HTML od JavaScriptu, a implementacja takich rozwiązań jak ajaksowe menu bez przeładowania lub ajaksowa wyszukiwarka bez przeładowania zajmuje zaledwie kilka linijek kodu.
Pełna treść pod adresem: http://www.internetmaker.pl/artykul...w_-_jquery.html |
|
|
|
| _jj_ |
27.08.2008
|
|
Gość |
Nie wiedziałem jak się skontaktować, dlatego piszę tutaj... Panie Włodzimierzu, informuję że od kilku tygodni na gajdaw.pl nie działają css-y i obrazki... URL-e z kodu strony zwracają Access Forbidden + 404.
Serdecznie pozdrawiam i dziękuję za pańskie świetne artykuły. |
|
|
|
28.08.2008
|
|
|
Starszy dyskutant Grupa: Redaktor Postów: 16 Dołączył: 8.09.2005 Skąd: Lublin Nr użytkownika: 67 |
Nie wiedziałem jak się skontaktować, dlatego piszę tutaj... Panie Włodzimierzu, informuję że od kilku tygodni na gajdaw.pl nie działają css-y i obrazki... URL-e z kodu strony zwracają Access Forbidden + 404. Serdecznie pozdrawiam i dziękuję za pańskie świetne artykuły. Serdeczne dzięki za info. W związku z ogromnym transferem jaki generowała witryna gajdaw.pl podjąłem różne działania zapobiegawcze. W celu ochrony pasma m.in. blokuję żądania z niewypełnionym polem referer. (Kilku wesołych allegrowiczów wstawiało sobie różne moje obrazki do aukcji :-)) Chętnie porozmawiam o szczegółach problemów. Może coś wspólnie wymyślimy? Proszę o list na gajdaw@kul.lublin.pl pzdr, gajdaw |
|
|
|
| _butterflydaniel_ |
23.01.2009
|
|
Gość |
Swietny tutorialik, po przeczytaniu od razu zabralem sie za pisanie kodu, lecz natknelem sie na dosc ciekawy problem i nie mam pojecia dlaczego to tak dziala, a wlasciwie nie dziala
mamy plik d.html <html> <head> <title>Przykład 1-1</title> <script type="text/javascript" src="./JQ.js"></script> <script type="text/javascript"> $(document).ready(function(){ $('#111 .b').click(function(){ $('#111').load('z.html'); }); $('#222 .c').click(function(){ alert('cos tam'); }); }); </script> </head> <body> <p id="111"> <a class="b">klasa b</a> </p> <p id="222"> <a class="c">klasa c</a> </p> </body> </html> oraz plik z.html <p id="222"><a class="c">klasa c</a></p> Dlaczego po wczytaniu z.html do <p id="1111"> , wpisany tag nie jest obslugiwany przez jQuery? W pliku glownym jest identyczny tag jak z pliku z.html i jest on caly czas obslugiwany przez jQuery. |
|
|
|
| _friv_ |
25.08.2009
|
|
Gość |
Mała sugestia dotycząca tego menu ajaxowego:
zamiast przygotowywać 4 pliki: 1. abba.html 2. fragment-abba.html 3. ac_dc.html 4. fragment-ac_dc.html a podczas ładowania treści dołączać do adresu słowo fragment: 3. $('#content').load( 4. 'fragment-' + $(this).attr('href') 5. ); wystarczy mieć 2 strony(abba.html, ac_dc.html), w których żądana treść będzie w odpowiednim znaczniku (np. div z jakimś id, np. "tresc"). Wtedy w funkcji load można podać jaki znacznik ma być odczytany(nie trzeba ładować całej strony, można fragmenty): 3. $('#content').load( 4. $(this).attr('href')+" div#tresc" 5. ); |
|
|
|
| _ms_ |
9.01.2010
|
|
Gość |
a gdzie tu AJAX?
|
|
|